Wat zijn oldtimers?

Oldtimers of klassiekers, we hebben er allemaal een beeld bij. Een Amerikaanse slee, een snoek, eend of kever, vooroorlogse koetsen als de T-Ford of de eerste Benz. Maar wat definieert nou een oldtimer en wat heb je daar aan?

Belasting en oldtimer-verzekering

Verzekeraars en de belastingdienst gebruiken een leeftijdsgrens om te bepalen of je voertuig een klassieker is. Bij sommige verzekeraars is een auto of motor van 15 jaar al een oldtimer (youngtimer). Andere verzekeraars vinden een voertuig pas bij 25 jaar oud genoeg voor hun oldtimer-verzekeringen. Het voordeel van een oldtimer-verzekering is dat je de taxatiewaarde verzekert in plaats van de dagwaarde.

De Belastingdienst kijkt ook naar de leeftijd van het voertuig. Voor oldtimers hoef je geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) te betalen. Deze vrijstelling voor klassiekers geldt voor alle motorrijtuigen die minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. Voor vrachtauto's en autobussen geldt deze vrijstelling alleen als je deze niet bedrijfsmatig gebruikt.

Blauwe kenteken-platen

De RDW gebruikt een vaste grens voor hun definitie van een oldtimer. Je mag alleen donkerblauwe kentekenplaten op je personenauto, camper, bedrijfsauto of motor gebruiken in de volgende gevallen: 

Voertuig-zoeker.nl

Wij hanteren dezelfde definitie als de RDW. Dat betekent dat een voertuig op voertuig-zoeker.nl de oldtimer-layout krijgt als hij van voor 1978 is én een kenteken met minstens 4 cijfers heeft. Voorbeeld: 00-AD-11 of 01-59-AB.

Bekijk de nieuwste oldtimers direct op Voertuig-zoeker.nl!

Zoek kenteken

Voer hier je kenteken in en bekijk binnen enkele seconden alle specificaties en de prijs van je voertuig.